Uit de pastorie Uit de pastorie

Een bibliotheek met boeken is als een spiegel

Ja, zo’n spiegel is de Bijbel. Een verzameling van 66 boeken, heel verschillend van taal en inhoud. Deze bijbel boeken zijn ontstaan over een lange periode en nog altijd heel leesbaar. Er staan mooie gedichten in. En er is op allerlei plaatsen mooie taal. Als je mij vraagt: ‘noem eens een boek dat indruk op je gemaakt heeft’ dan komt zeker de Bijbel als antwoord naar voren.
Van mijn gewone bibliotheek heb ik ook veel plezier, maar of daar nu veel boeken tussen staan die meer dan 20 eeuwen mee zullen gaan en die dan nog inspirerend zullen zijn, dat betwijfel ik.
De afgelopen weken las ik veel uit de profeten. Ik noemde het al in een viering. Zo las ik het boekje van de profeet Amos, een van de twaalf kleine profeten. Klein betreft de omvang van deze profeten boekjes en beslist niet hun boodschap. Het begin van Amos doet ons al rechtop zitten:
‘Hier volgen de woorden en visioenen van Amos, een schapenfokker uit Tekoa. Hij profeteerde over Israël toen Uzzia in Juda regeerde en Jerobeam, de zoon van Joas, koning was in Israël, twee jaar vòòr de aardbeving’.
Hij profeteerde vòòr de aardbeving. Mogelijk was dat in 763 v.Christus of iets eerder in 784 v.Christus. Je kunt dat (vòòr de aardbeving) natuurlijk pas schrijven nadat de aardbeving heeft plaats gevonden. Misschien bedoelde Amos niet een fysieke aardbeving. Het is zijn boodschap die leest als woorden met de kracht van een aardbeving.
Het een na het andere buurvolk passeert de revue: Damascus, Gaza, Tyrus, Edom, Ammon, Moab. Wanneer hun misdaden, hun onrecht breed uitgemeten is, dan volgen Juda en Israël en het onrecht daar. Dat lijkt wel de spreekwoordelijke klap op de vuurpijl. De misdaden die daar gebeuren, het onrecht dat daar plaats vindt, heeft God boos gemaakt.
In de boeken van de profeten wordt het volk de les gelezen. God heeft zijn volk, de mens, aangereikt hoe veilig en gelukkig te leven. Zijn leefregel, die ook later mee gaat klinken in de algemene leefregel ‘wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’, is de weg naar gelukkig en vredig samenleven. Met ruimte om adem te halen voor iedereen. Een leven waarin ieder mens recht gedaan wordt. Het volk, de mens, kiest echter geregeld de weg van het onrecht, van het over de ander heen walsen, bewust of onbewust. Dat maakt God boos. Heel heftig zijn de woorden van Amos, van God, daarover. Het volk staat te schudden op haar grondvesten.
Zouden wij ook door elkaar geschud worden? Verstaan wij de taal van de profeet ook? ‘De Heer brult vanaf de Sion. Hij gromt vanuit Jeruzalem': God trekt via de profeet hard aan de bel. Vanuit God klinkt de indringend vraag: waarom maken jullie elkaar kapot? Waarom doen jullie elkaar onrecht? Dat is toch niet nodig! Wie wil er niet in vrede leven? Wanneer we Amos lezen is het, naar mijn idee, net alsof je het nieuws van alledag op de achtergrond hoort meeklinken. Ons nieuws bedoel ik. De mens is voor de mens een wolf zei een filosoof alweer lang geleden.
En toch, en toch laat God dat niet gebeuren. Er is sprake van verlies, van strijd, maar er klinkt ook altijd weer herstel, er is de belofte van een nieuwe start. Ook al maakt de mens veel kapot, er volgt een nieuw begin. God pakt de draad weer op met de mens. Het wordt weer goed. In de diepte is er een keuze-moment: opnieuw willen leven in het licht, opnieuw er voor elkaar zijn, opnieuw delen wat tegenvalt. Amos schudt ons leven op! Voldoende stof om over na te denken in de komende 40-dagentijd. Als je Amos’ woorden leest dan kijken we als het ware in een spiegel. Op naar een nieuw begin! God zal ons helpen.
Ds. Hans Jonker

Kerkdienst afgelast ivm coronavirus, geen samenkomst
datum en tijdstip 05-04-2020 om 09:30

Heilig avondmaal de Wanne