Brief van onze jongeren aan de gemeente Brief van onze jongeren aan de gemeente

De eerste brief aan de Buunermonders

Van de kerkelijke jeugd in Nieuw-Buinen en omgeving.
Eerst even iets over onszelf. Wij zijn tussen 12-18 jaar en weten niet hoe dat met u is, maar wij zijn best wel druk. Met school, met toetsen. Kerk is niet het eerste waar we ons druk over maken. Soms stoort ons dat ook, maar zo is het nou één keer. Huiswerk en bijbaantjes, er moet altijd wat. We hebben bijna geen tijd om te chillen op de bank. 2Bezig zijn met geloven, de kerk, de Bijbel  staat niet hoog op ons lijstje. We denken er lang niet elke dag bij na. 3Sommigen van ons gingen naar catechisatie. Maar door Corona lukte dat ook vaak niet. 4Ingewikkeld en erg frustrerend, Corona. Activiteiten van de kerk gingen niet door en we zagen elkaar weinig. 5Heb je net alle toetsen geleerd, moet je in quarantaine.

6Vragen over geloven zijn ook vragen over het leven. Wij jongeren zoeken naar wat belangrijk is. 7We vragen ons af: waarom gebeuren er vervelende dingen in het leven? En waarom overkomt mij deze ellende? Vaak kunnen we bij onze ouders terecht, maar zij hebben ook niet altijd een antwoord. 8Hoe kan ik nou zeker weten dat God echt luistert? Heeft iemand wel eens meegemaakt en gemerkt dat God echt luistert?
9Hoe zit het nou bijvoorbeeld met het Eeuwige leven? Als iemand dood gaat, wordt het lichaam begraven in de aarde. Hoe moet ik dat eeuwige leven dan zien? Het staat wel in de Bijbel, dus je moet het wel geloven, maar gemakkelijk is het niet. Kan iemand dat uitleggen?

10Als onze ouders naar de kerk gaan, gaan we mee, omdat dat gewoon is. Of we kijken thuis naar de dienst. De preek is soms moeilijk of er worden woorden gebruikt die we niet snappen. We praten daarover met onze ouders. Maar moeilijke woorden en moeilijke preken zorgen er wel voor dat we de aandacht er niet zo goed bij kunnen houden en dan soms afhaken. 11Oh ja, de liedjes mogen ook best wat levendiger. Liedjes met een orgel, daar houden wij niet zo van.

12Er zijn leeftijdsgenoten die zich afvragen of het corona-virus een vooropgezet plan is. Hoe denken jullie daarover? 13En we hoorden in het nieuws veel berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wat doen jullie met dit soort berichten? 14Waarom doen mensen lelijk tegen elkaar? 15Via sociale media krijgen we veel informatie waarvan we niet weten wat waar is en wat niet. Hoe weet je nou wat waarheid is? 16Is die vraag voor mensen van de kerk anders dan voor andere mensen? Iedereen wil toch het liefst respectvol omgaan met andere mensen? Iedereen wil andere mensen helpen die het moeilijk hebben. 17Wat maakt mensen die de Bijbel kennen nou anders dan andere mensen? Dit zijn de dingen die ons bezig houden.18Weet u een antwoord op zulke vragen? Is het anders als je al wat ouder bent? Heeft iemand wel eens duidelijk gemerkt dat God luistert? 19Hoe denkt u trouwens dat we over 20 jaar gemeente zijn? Hebben we dan nog een kerkgebouw om naar de dominee te luisteren of ons in het geloof te verdiepen? of doen we alles online?19We horen het graag!

datum en tijdstip 03-07-2022 om 9.30

datum en tijdstip 10-07-2022 om 9.30