Uit de pastorie Uit de pastorie

Lieve mensen,
Maandag a.s., 21 oktober, is het een jaar geleden dat ik intrede deed en aan de gemeente werd verbonden. Wat een feest was het.  Warm, hartelijk, intens, een fijne samenwerking met ds. Janneke Middeljans. Een mooie dienst en sprekers die vanuit hun hart iets zeiden. Zo herinner ik het me. De stick met daarop de dienst heb ik nog niet teruggekeken, die ligt in de la. (Dank Gerrit!)
Wat is er sinds die zondag veel gebeurd……….
Ik ga geen opsomming maken. In mijn persoonlijke leven zijn de snelle achteruitgang van Dieuwke en het afscheid van haar het meest aangrijpend. De komende maanden zijn voor ons de periode dat het een jaar geleden allemaal gebeurde. Het is als de dag van gister
Een ander aangrijpend gebeuren was ons huwelijk de afgelopen zomer, met de kerkelijke inzegening, op nieuw door ds. Janneke Middeljans. Wat is het een groot goed: verdriet en vreugde met u, jullie, de gemeente te delen. Zo ervaren we dat: jullie zijn er ook voor ons. Het meeleven vanuit de gemeente is warm en hartelijk. Dat gun ik ieder mens – zo’n gemeente waar je deel vanuit kunt maken.
Dat brengt me op het volgende: misschien is er in de gemeente iemand die met plezier en voor haar of zijn ontspanning ons wil helpen met het op orde houden van de grote tuin. Ik werk met plezier in de tuin, Hans minder. Toch maait hij het gras. Als je tijd en zin hebt: meld je je?
Eerlijk is eerlijk, we willen ook graag tijd doorbrengen met mijn moeder, onze kinderen én tijd overhouden om te lezen.
En nu we het toch over de tuin hebben: wij waren verbijsterd van het ‘gevlogen zijn’, van twee kraaien uit onze tuin. In de zeer nabije omgeving van de pastorie heeft een kolonie kraaien genesteld. Sommige buren liggen er wakker van. Soms zijn ze er nog even, de kraaienfamilie. Wij hebben in de zomer drie levensechte kraaien van Keramiek in onze tuin gezet. Ik werd er vrolijk van, zo mooi! En de echte kraaien hielden afstand.  Ik had cadeau-geld van mijn ouders bewaard en aan deze kraaien besteed.
Vorige week zaterdag 12 oktober, rond 1 uur, zie ik dat er twee ‘gevlogen’ zijn. Best bijzonder voor een vogel van klei… (Donderdagavond voor het laatst heel bewust gezien dat ze er stonden). Het idee dat iemand 15 meter de tuin in loopt, voor het raam van de studeerkamer langs en iets meeneemt wat een speciale betekenis heeft. Ik snap het echt niet.
Nou ja, het leven gaat meestal over belangrijkere dingen, maar ook zoiets onbenulligs, vervangbaars, kan grote impact hebben.
Lieve mensen, een jaar met diep verdriet en grote vreugde, ook in de gemeente. Wat is er veel gedeeld! Wij zijn heel graag hier en voelen ons thuis. Ik merk dat ik me vrij voel, mezelf kan zijn. In huis (zo mooi opgeknapt voor wij kwamen! Dank!) en tuin, bij u en jullie op bezoek én op de kansel, in de vieringen. Wat zijn we blij dat we hier, in Nieuw-Buinen, Buinerveen en Drouwenermond terecht zijn gekomen. Zoals wel vaker herken ik er Gods hand in. Wij zijn dankbaar en zien uit naar een nieuw jaar met elkaar.
Ds. Anneke Wouda,
ook namens ds. Hans Jonker