Uit de pastorie Uit de pastorie

Als beloofd: meer nieuws uit de pastorie in deze editie voor de zomervakantie.

De afgelopen 3 dagen maakte ik 3 hele verschillende vieringen mee. Op vrijdag 28 juni, hier in onze kerk de dankdienst voor het leven van Minie Boes. Het was een waardig afscheid van een zeer bescheiden, kleurrijke vrouw uit ons midden. Wat waren jullie met veel gekomen, om als gemeenschap afscheid te nemen en voor haar leven in ons midden te danken. Heel veel dank daarvoor. Stel je voor dat de kerk er niet was geweest …………….. Hoe zou het afscheid van Minie er dan uit hebben gezien?

Zondagmorgen vierden we, in de Oase, wijkgemeente van de PG-Zoetermeer het 50 jarig huwelijksjubileum van Jan en Ellen, onze zwager (broer) en schoonzus. Het was een ‘gewone’ eredienst, maar in het teken van dankbaarheid voor 50 jaar huwelijk te midden van de geloofsgemeenschap. Jan en Ellen, hun kinderen, broer Hans (mijn man, daarover zo) droegen bij met persoonlijke woorden. Zo bijzonder om te merken hoe de kinderen van Jan en Ellen, 40-gers, zich nog verbonden weten met de gemeente waarin ze zijn opgegroeid. Ze voelen zich gedragen door gebed in tijden van nood en leven op van kaarten tijdens een ziekenhuisopname. Na de kerkdienst was er koffie en een lunch, aangeboden door Jan en Ellen aan de gemeente. Wat een saamhorigheid hebben we gevoeld. Wat een groot goed, als je bij een gemeente hoort, dat er zoveel mensen om je heen staan en meeleven.

Zondagmiddag maakten we in Brandwijk de afscheidsdienst mee van collega en vriendin ds. Hetty Boot. Na ruim 8 jaar verlaat ze Brandwijk en doet volgende week intrede in PG-Medemblik. Een liturgie ‘volgens het boekje’, met liederen uit het nieuwe liedboek, inclusief responsies en acclamaties en gezongen Onze Vader. Een kleine groep mensen uit de gemeente die samen met dominee Hetty de zang ondersteunt bij wat onbekendere liederen. Er is met veel plezier geïnvesteerd in het leren kennen van de nieuwe liederenschat – dat plezier spatte ervan af. Binnen de geordendheid van de liturgie veel ruimte ook voor persoonlijke woorden. Zo opvallend, dat juist een strakkere orde van dienst ruimte geeft - en persoonlijke woorden nadrukkelijker aan het licht komen. Ook hier na de viering koffie, thee en gebak. Ruimte voor ontmoeting. Uitwisseling van hoe het in een andere gemeente toegaat. Gedeeld verdriet om een dominee die verder gaat.

In het nieuws de afgelopen week hoe kerken hergebruikt worden. De verwachting dat nog veel meer kerkgebouwen hun deuren zullen sluiten.

Ik denk – en schrijf het nu maar eens op: lieve mensen, kijk om je heen en schat de waarde van wat er in kerkelijke gemeenten gebeurt! Zoveel lief en leed wordt er gedeeld. Zoveel ruimte om op een passende manier op elkaar betrokken te zijn. Niet zomaar, als los zand, maar als gemeente van Christus en in Christus met elkaar verbonden. We hebben als gemeenten een gezamenlijke bron en basis die letterlijk oersterk is – deze basis draagt ons vanaf de schepping van de wereld. Vanaf de oervaders Abraham, Izaäk en Jacob. Onze kerkelijke gemeenschappen verdienen waardering. Jullie verdienen waardering om wat gebeurt aan omzien naar elkaar. En, mocht je aan de rand staan van dit gebeuren: weet dat je er evengoed bij hoort. Dat ook jouw leven in hoogte- en dieptepunten gevierd en gedragen kan worden in deze gemeenschap. Wie je ook bent, je bent zó welkom.

Wij zijn getrouwd – ds. Hans en ik. In kleine kring, op 24 juni j.l.  Het grote feest komt nog: a.s. zondag 7 juli wordt ons huwelijk ingezegend, in de ‘gewone’ kerkdienst in onze kerk aan de Kerklaan, die om 9.30 uur begint. Ook wij willen graag in de gemeente ons huwelijk vieren, met jullie allemaal. Ds. Hans en ik gaan samen voor.
Het deel van de inzegening wordt geleid door ds. Janneke Middeljans. De inzegening kun je, wat betreft plek in de dienst, vergelijken met een doop of de bevestiging van ambtsdragers. We gaan ervan uit dat de viering niet veel langer duurt dan gewoon.  Na de viering is er koffie, thee en iets lekkers – In onderzoek is de mogelijkheid gezamenlijk een toast uit te brengen.

Jullie hebben ons gedragen – en dragen ons nog – door ons verdriet om het overlijden van Dieuwke. Nu hopen we dat jullie ook bijdragen aan de vreugde, die er ook is in ons leven.
Ieder is van harte uitgenodigd! Ook jij, van harte welkom. We hopen dat je meeviert met ons.

Ds. Anneke Wouda – Jonker en ds. Hans Jonker - Wouda

datum en tijdstip 28-07-2019 om 09:30