Liturgische kleuren Liturgische kleuren

Waarom gebruiken we kleuren in de kerk?

Aan de jongeren leggen we het zo uit: Het is net als met een ‘planbord’ op school. Zodra je de kerk binnenloopt kun je aan de kleur van het kleed op de avondmaalstafel, of aan de kleur van de stropdas (of stola’s) van de dominee, zien wat er te doen is in de kerk.

De kleur paars is de kleur van inkeer, berouw en boete. Deze kleur past bij de voorbereidingstijd  op de komst van de Messias (Advent) en bij de bezinningstijd die vooraf gaat aan de dagen waarin we het lijden en sterven van Jezus gedenken (Veertig-dagen-tijd).

De kleur wit is de kleur van het feest en van het nieuwe leven. Deze kleur wordt gebruikt op het Kerstfeest en het Paasfeest en in de periode die daarop volgt (in de Kersttijd tot en met 6 januari - het feest van de Drie Koningen - en in de Paastijd tot aan het Pinksterfeest).

De kleur wit wordt ook gebruikt bij Doopdiensten om uitdrukking te geven aan onze vreugde over het nieuwe leven. Bij rouwdiensten geeft de kleur wit uitdrukking aan ons geloof dat de dood geen einde is, maar een ingaan in het Koninkrijk van God.

De kleur rood is de kleur van het vuur, van het enthousiasme en van de Heilige Geest. Deze kleur zien we terug op het Pinksterfeest. Ook wanneer kerkenraadsleden in het ambt worden bevestigd, of wanneer mensen belijdenis doen, gebruiken we deze kleur.

Tenslotte is er de kleur groen, die we op alle zondagen gebruiken die hierboven niet genoemd zijn. Groen is de kleur van de hoop, van de verwachting, van de toekomst van de Heer die wij als het ware elke zondag voor ons zien.

3e Zondag 40-dagen tijd
datum en tijdstip 24-03-2019 om 09:30