'Groen' Dak 'Groen' Dak

‘Groen moet je doen.’ Het is voor steeds meer mensen op steeds meer manieren een levensmotto aan het worden. Gelukkig maar. Want het belang van een gezonde planeet delen we met elkaar, het belang van een gezonde Schepping is in wezen zelfs een opdracht die we van Hogerhand gekregen hebben. Zelf pakken we mede daarom zo vaak mogelijk de fiets en hebben we binnen de grenzen van ons budget gekozen voor een betrekkelijk zuinige auto.

Lange tijd hebben we gedacht: ‘Aan het huis kunnen we weinig doen, want dat is niet van ons.’ Maar ergens speelde toch het knagende gevoel dat ook de pastorie wel wat groener zou kunnen. Dat gevoel werd alleen maar sterker toen we hoorden over de zonnepanelen op het Tussendiep en over hoe de woningbouw in Nieuw Buinen werk maakt van een volledig energieneutrale wijk. Tijd dus om eens met onze eigen kerkrentmeesters in gesprek te gaan.

We waren blij verrast toen we merkten hoe positief dat gesprek verliep. Natuurlijk begrepen ze onze overweging dat we liever aan de kerk betalen dan aan het energiebedrijf, maar ook steunden ze onze gedachte dat het goed zou zijn om wat energiebesparende aanpassingen te doen aan de pastorie. En zo komt het dat er binnenkort zonnepanelen zullen prijken op het dak van ons huis en dat de muren deze winter minder koud op zullen geven dankzij spouwmuurisolatie.

Zo blijkt eens te meer hoe goed het is om te denken in mogelijkheden, om vragen te stellen en om met elkaar te zoeken naar wegen. We zijn blij en dankbaar dat we op deze manier en in goed overleg een klein steentje kunnen bijdragen aan een meer duurzame omgang met onze planeet.

Met een hartelijke groet, uit de pastorie,

Ds Lambert van der Weide

3e Zondag 40-dagen tijd